Kuchnia włoska a podróżowanie

Jedną z rzeczy, którą przywozimy ze sobą do domu, są często wspomnienia wspaniałych potraw, które mieliśmy okazję kosztować za granicą. Wyjątkowym państwem, z którego możemy przywieźć ich bardzo dużo, są Włochy. Kuchnia włoska obfituje w smaczne posiłki i przekąski.

Włoscy kucharze do perfekcji doprowadzili przetwórstwo mięsa i mleka. Region ten słynie z serów żółtych i białych, takich jak Parmigiano Regiano, Tallegio, Grana Padano, Gorgonzola, Ricotta, Mascarpone. Zwłaszcza te dwa ostatnie doskonale smakują w połączeniu z ziołami prowansalskimi (pożyczamy je z kuchni francuskiej). Mascarpone to podstawowy ser do przygotowania tiramisu.

Planując podróże do Włoch warto wziąć więc aspekt kulinarny pod uwagę. Z pewnością znajdziesz odpowiedni przewodnik po Włoszech, w którym uwzględniono najlepsze restauracje i kuchnie hotelowe. Oczywiście, do sera włoskiego parmezan wspaniale pasuje wino z tamtejszych gospodarstw. Słynne winnice możemy spotkać na przykład w okolicach Orvieto oraz w regionach Toskania i Wenecja Euganejska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation